top of page
Ce_stii_despre_apă_2020.jfif

Ce știi despre apă?

14 februarie 2020

Concursul județean interdisciplinar dedicat apei și conservării resurselor a ajuns la a doua ediție

Asociația ACVO și Departamentul Ingineria și Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului ”Cristofor Simionescu”, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași organizează a doua ediție a concursului județean interdisciplinar ”Ce știi despre apă?”. Acțiunea este dedicată Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual pe data de 22 martie, și are ca scop tragerea unui semnal de alarmă referitor la implicațiile utilizării nesustenabile a uneia dintre resursele vitale.

Concursul ”Ce știi despre apă?” va avea loc pe data de data de 14 martie 2020, la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului ”Cristofor Simionescu”, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași. Se pot înscrie la concurs, în perioada 17 februarie - 4 martie 2020,  elevii din liceele cu profil teoretic și tehnologic din județul Iași, subiectele fiind elaborate pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a pe baza programelor școlare de la disciplina Chimie și pe baza Curriculumului tehnic (filiera tehnologică, domeniul protecția mediului).

Am conceput subiectele în așa fel încât elevii să demonstreze că au noțiuni temeinice despre apă și despre posibilitățile de conservare a resurselor. Este modul nostru de a contribui la educația tinerelor generații în acest sens, conștienți fiind de degradarea continuă a mediului și de consumul nesustenabil al apei. Sărbătorim și anul acesta Ziua Mondială a Apei prin premierea celor mai buni dintre concurenți și prin organizarea unui workshop despre importanța utilizării sustenabile a apei”, a spus prof.univ.dr.ing Carmen Teodosiu, directorul Departamentului Ingineria și Managementul Mediului, Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului ”Cristofor Simionescu”, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iasi.

Este a doua ediție a concursului dedicat Zilei Mondiale a Apei, sărbătorită anual pe data de 22 martie pentru a aduce în atenția opiniei publice necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Prima ediție ne-a surprins plăcut, elevii au participat în număr mare, au venit foarte bine pregătiți și cu acea energie a tinerilor pe care cu greu o regăsești la alte vârste. Asociația ACVO se mândrește cu faptul că organizează acțiuni pentru adolescenți, de la  programe de dezvoltare personală până la cele de conștientizare a importanței protejării mediului, cu scopul de a le oferi cunoștințele necesare pentru a construi un viitor mai bun pentru ei și pentru noi. Continuăm concursul cu încrederea că vor veni și mai mulți elevi anul acesta”, a precizat dr. ing. Mihail Doruș, președintele Asociației ACVO.

Premierea liceenilor câștigători va avea loc în cadrul unui Workshop organizat în data de 20 Martie, la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași,  în prezența reprezentanților acesteia și ai Asociației ACVO. Organizatorii au pregătit premii pentru fiecare clasă în parte, în valoare totală de 9.200 lei: 1.000 de lei premiul I, 800 de lei premiul II și 500 lei premiul III.

Formularul de înscriere, Tematica și Bibliografia specifică fiecărei clase, Regulamentul și alte informații despre concurs sunt  disponibile pe site-ul Asociației ACVO, www.acvo.ro.

 

Prima ediție a concursului a adus în sălile de examinare 151 de elevi din 21 de licee din tot județul. Au primit premii cinci elevi de la Colegiul Tehnic ”Gh.Asachi” Iași,  câte doi de la Liceul Tehnologic Economic ”Virgil Madgearu” Iași, Colegiul Tehnic de Căi Ferate ”Unirea” Pașcani și Liceul Tehnologic ”Petru Poni” Iași, câte unul de la Liceul Teoretic ”Bogdan Vodă” Hălăucești, Liceul Teoretic ”Ion Neculce” Tg. Frumos și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară ”Vasile Adamachi” Iași. Și profesorii îndrumători sau diriginții câștigătorilor au fost recompensați: aceștia au primit diplome de merit pentru rezultatele obținute de către elevi la concurs.

Parteneri media: Ziarul de Iași, Evenimentul, TopIași, Viva FM, IașiTVLife, TELEM, TVR Iași, Radio Iași.

bottom of page