top of page
foto conferinta inteligenta.jpg

Prima conferință ACVO a stat sub semnul dialogului

23 noiembrie 2018

Cu o temă de importanță covârșitoare – inteligența emoțională, cu un speaker experimentat – psiholog dr. Diana Teodorescu, și cu participanți deschiși și iscoditori, prima conferință ACVO a căpătat dinamica unui adevărat workshop, construit în jurul nevoilor de informare și înțelegere ale tinerilor prezenți. Întâlnirea a avut loc pe 20 noiembrie și a reunit liceeni cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani, de la mai multe licee din Iași.

 

Tulburătoare, revelatoare, utilă, interesantă – așa a fost catalogată de către participanți prima întâlnire din seria Conferințelor ACVO. Mai ales pentru că prezentarea a pus într-o lumină nouă situații și comportamente obișnuite, cunoscute fiecăruia dintre noi, explicându-le prin prisma resorturilor emoționale și făcându-le astfel mult mai ușor de înțeles și de gestionat. Cu exemple concrete și sugestive, arătând atât erori uzuale de comunicare și atitudine, cât și soluțiile prin care acestea pot fi evitate, prelegerea a devenit astfel un soi de oglindă în care fiecare participant să se poată privi, să regăsească reacții sau atitudini proprii, iar în final să descopere de ce și de unde să înceapă schimbarea în bine.

 

Așa cum e firesc într-o conferință despre inteligența emoțională, s-a vorbit despre felul în care emoțiile ne dictează acțiunile, deciziile și evoluția, sau despre cât de important este să le identificăm, acceptăm și exprimăm. Au fost de asemenea prezentate cele cinci categorii de nevoi emoționale, descrise drept „ceșcuțele” pe care se sprijină echilibrul și puterea fiecăruia dintre noi.

La final, pe baza unui chestionar individual, participanții și-au evaluat stilul emoțional propriu, aflând care le sunt atuurile sau ce au de antrenat pentru a se simți mai bine în propria piele ori față de cei din jur.

 

Sigur, o întâlnire de numai 2 ore nu poate să epuizeze sau să acopere vasta tematică a inteligenței emoționale. Cum subiectul rămâne unul de mare interes, iar întrebările și nevoile adolescenților sunt numeroase, concluzia primei conferințe ACVO a fost că tema va fi reluată în ediții viitoare, cu noi informații și îndrumări utile pentru tinerii participanți.

bottom of page