top of page
Povestea picaturii de apa (1).JPG

Picături de bucurie pentru copiii comunității

9 decembrie 2019

Sute de copii din Iași au învățat lucruri inedite despre apă prin intermediul unei piese de teatru puse în scenă de către un grup de elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”. Proiectul implementat de către Asociația ACVO a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a importanței economisirii apei și a folosirii acesteia în mod corect în rândul tinerelor generații.

AVI este o picătură de apă născută într-un nor mic, alb și pufos care se plimbă cât e ziulica de mare pe deasupra orașelor, câmpiilor și pădurilor. Este însă înghițită de un nor mare și negru, care o eliberează dupa ceva timp pe pământ, unde cade într-o băltoacă. Tare mai era supărată picătura de apă pentru că avea acum hăinuțele murdare, însă nu a avut timp să se gândească prea mult pentru că a fost luată într-un vârtej, împreună cu alte milioane de picături, și dusă într-o stație de tratare a apei unde, după mai multe operațiuni, a devenit curată ca lacrima, numai bună de băut. Și foarte fericită că poate ajunge în casele oamenilor, unde să întâlnească o grămadă de copii.

Aventura lui AVI a fost prezentată, în perioada noiembrie-decembrie 2019, elevilor din clasele 0-IV de la Școala Primară ”Gheorghe Asachi”, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială ”Mihai Codreanu” și Școala Gimnazială Chicerea, structura Goruni. Înainte de a îmbrăca hainele pentru spectacol, actorii au interacționat cu micuții, cărora le-au explicat cum pot folosi apa în mod eficient, cum pot economisi zi de zi, de ce apa nu are gust, miros, culoare și cum se traduce acest cuvânt în mai multe limbi de circulație internațională.

Proiectul realizat în colaborare cu Asociația ACVO a fost o experiență pe cât de inedită, pe  atât de utilă pentru elevii mei din clasa a XII-a, care au lucrat cu entuziasm și pasiune la acestă producție ce a pus în scenă povestea picăturii de apă. Pentru ei a fost o adevărată provocare,  dat fiind că au fost nevoiți să își adapteze discursul și informațiile transmise pentru  vârsta copiilor cărora se adresau, să facă o cercetare în acest scop și să agrementeze întreagă scenetă cu dansuri și costume care să îi atragă pe aceștia. Toate eforturile au fost însă răsplătite de bucuria contactului uman, al inocentei și căldurii micilor spectatori, dar și de speranța că această sămânță sădită în sufletul lor ar putea da roade odată ajunși adolescenți sau chiar adulți în sensul protejării planetei noastre prin respectul față de apă.”, a spus prof. Mira Cucinschi, coordonatorul grupului de elevi care a pus în scenă piesa de teatru.

La final, copiii au primit picături de apă antistres ACVO și cărți de colorat cu povestea picăturii de apă.

Este necesar ca micuții să înțeleagă aspecte importate în privința apei și a economisirii acestei resurse și am considerat că cel mai bine este să le transmitem acest mesaj prin joc. Una dintre direcțiile Asociației ACVO este protecția sustenabilă a mediului și, atât timp cât copiii înțeleg faptul că resursele nu sunt nelimitate, avem speranța că noile generații vor privi cu responsabilitate felul în care le consumă. Și mai important, credem că mesajul nostru va ajunge, prin intermediul acestor copii, și la familiile acestora, iar economisirea va deveni una dintre aspectele de zi cu zi ale celor mari și mici deopotrivă”, a precizat dr.ing. Mihail Doruș, președintele Asociației ACVO.

Pentru elevii de la Școala Chicerea, structura Goruni, surpriza a fost și mai mare pentru că piesa de teatru a venit la pachet cu darurile lui Moș Crăciun. Toți cei 166 de școlari și preșcolari au primit daruri dulci și cărți din partea Asociației ACVO.  

bottom of page