Martie, 2024
COPIII DIN DANCU ȘI HOLBOCA AU ÎNVĂȚAT CUM SĂ PREȚUIASCĂ APA
Ziua Mondială a Apei a fost motiv de bucurie pentru elevii din clasele a IV-a de la Școala Generală "Ștefan cel Mare" Dancu și Școala Gimnazială ”Olga Sturdza” Holboca. Aproape 100 de copii au vizionat un film despre apă, au dezbătut importanța economisirii și protejării acestei resurse, au primit cărți de colorat cu povestea picăturii de apă, cărți cu informații interesante despre tot ce ne înconjoară, creioane de colorat, recipiente pentru apă, dulciuri și au realizat desene și machete cu și despre apă.
Discuțiile cu copiii, desenele și machetele despre apă au arătat interesul tot mai crescut al acestora în privința resurselor și a modului în care fiecare dintre noi poate contribui la protejarea și economisirea lor. Familiarizați deja cu unele modele de bune practici pentru economisirea apei, cum ar fi oprirea apei de la robinet atunci când se spală pe dinți sau scurtarea perioadei petrecute sub duș, elevii au fost fascinați de cifrele impresionante referitoare la cantitățile de apă necesare pentru producerea hranei, a pieselor de îmbrăcăminte și încălțăminte: 2.400 de litri pentru producerea unui hamburgher, 10.000 de litri pentru producerea unei perechi de jeanși sau 8.500 de litri pentru producerea unei perechi de pantofi sunt doar câteva exemple. Dar, de ce atâta apă? Asta s-au întrebat cei mici. Ei bine, cu această ocazie, elevii au înțeles că apa este necesară în absolut toate etapele producerii unui aliment sau obiect, de la plantarea și irigarea bumbacului, de exemplu, până la transportul acestuia, confecționarea și decolorarea acelei perechi de jeanși pe care o îndrăgesc atât de mult. Și cel mai important, au înțeles că pot economisi apa printr-un consum responsabil în general.
După vizionarea filmului și discuțiile interesante despre apă, elevii au răsfoit cărțile cu informații utile despre tot ce ne înconjoară, s-au bucurat de cărțile de colorat și, cel mai mult, de recipientele pentru apă care vor înlocui veșnicele PET-uri pe care le luau cu ei la școală.
Acțiunea ”Prețuiește apa!”face din seria proiectelor prin care Asociația ACVO contribuie la formarea și educarea tinerelor generații.