Februarie, 2023
MII DE CĂRȚI DONATE ȘCOLILOR DE SATELE IEȘENE
11.000 de cărți noi au ajuns în bibliotecile din zece comune ieșene și o suburbie a municipiului Pașcani, în cadrul celui mai ambițios proiect de reînnoire a bibliotecilor de la sate, inițiat de către Asociația ACVO în anul 2021 cu scopul de a crește interesul copiilor pentru lectură.













Volumele, semnate atât de autori clasici, din lecturile școlare obligatorii și suplimentare, cât și de autori contemporani, mai aproape de interesele și realitățile micilor și tinerilor cititori, au fost primite cu încântare de către copiii și profesorii de la Școala Gimnazială Osoi, Școala Gimnazială ”Axinte Uricariul” Scânteia, Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana, Școala Gimnazială Deleni, Școala Gimnazială Scobinți, Școala Gimnazială Sticlăria, Școala Gimnazială Prisăcani, Școala Gimnazială Gâștești-Pașcani, Liceul Vlădeni, Școala Gimnazială Probota, Școala Gimnazială Horlești și școlile din comuna Ciortești, acolo unde cărțile au fost donate Bibliotecii Comunale ”Mihai Eminescu”.
Fiecare bibliotecă ACVO are 1.000 de cărți, iar seriile Habarnam, Erus, Harry Potter, Pisicile războinice, Mary Poppins, Cronicile din Narnia, Turnul întunecat, Olguța, Apolodor, Micii eroi, Mitologia, Istoria lumii, atlase și enciclopedii, povești din lumea întreagă, balade și fabule sunt doar câteva dintre minunățiile de care se bucură micii cititori și profesorii.
”Cărțile au fost alese cu grijă în așa fel încât să fie pe placul elevilor, mult mai atrași acum de carte contemporană, ilustrată, cu aventuri și mistere, cu personaje pe care le înțeleg și cu care rezonează și se pot identifica. Am căutat și volume din care copiii pot înțelege emoțiile și felul în care acestea le dictează comportamentul, își pot descoperi pasiuni, înțeleg mai bine istoria, geografia, științele exacte și importanța protejării mediului., Dar nu am uitat de bibliografia obligatorie, așa că, pe lângă acestea, în bibliotecile ACVO se regăsesc marii autori clasici români și străini. ”
Dr. ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO
În cadrul proiectului a fost demarat și un concurs de citit, grupul țintă fiind alcătuit din elevii aflați în clasa a V-a în momentul în care cărțile au ajuns pe rafturile bibliotecilor și care vor participa la concurs până la finalizarea gimnaziului. Premierile au fost gândite de două ori pe an, în perioada mai-iunie și înainte de Crăciun, iar cele realizate deja au arătat că își produc efectele așteptate: toți elevii din grupul țintă au citit cel puțin o carte, există elevi care au citit mai mult de 100 de cărți în 14 luni și, poate cea mai mare realizare a acestui proiect, elevi care la început reușeau să citească șase-șapte cărți în câteva luni, au ajuns la 40 de cărți pentru aceeași perioadă. S-au mobilizat și ambiționat, și-au dorit să facă parte dintre cei de pe podium și au reușit.
”Nu ne-am dorit doar să punem niște cărți frumoase și interesante pe rafturi și să vorbim câteva minute cu copiii despre importanța cititului. Am plecat pe acest drum deciși să îi ajutăm să descopere plăcerea de a lectura, să fim alături de ei și să îi încurajăm în toți anii de gimnaziu, iar concursul de citit face parte din acest proces. Pentru viitoarele premieri, i-am provocat să lucreze în echipă și să realizeze mici scenete din cărțile preferate. Ei sunt încântați, noi suntem nerăbdători să vedem ce vor face”
Dr. ing. Mihail Doruș, Președintele Asociației ACVO
Reușita proiectului este confirmată de cadrele didactice și de elevi.
Rezultatele de până acum confirmă succesul proiectului: numărul cititorilor din școlile la care au ajuns bibliotecile ACVO a crescut considerabil: între 50 și 100 la sută sunt cifrele pe care le-am primit de la cei mai mulți bibliotecari. Bibliotecile sunt acum animate, copiii intră, la început din curiozitate, ulterior pentru că descoperă acolo lumi minunate și personaje interesante, împrumută cărți pentru ei și chiar pentru membrii familiei. Clasele cu cele mai multe cărți citite sunt cele care fac parte din grupul țintă și care participă la concursul de citit. Spre exemplu, la Prisăcani, elevii din grupul țintă au citit, în total, 617 cărți, la diferență mare de clasa situată pe locul II, cu 355 de cărți lecturate, sau de clasa de pe locul III, cu 281 de cărți. La Țibana, o elevă din grupul țintă a citit 163 de cărți în 14 luni, iar la Osoi, un elev din grupul țintă a citit 67 de cărți în jumătate de an.
”Setea de lectură și plăcerea lucrului cu cartea pentru elevi au depășit cele mai optimiste așteptări ale adulților care și-au dorit existența unui astfel de reviriment în viața culturală a unității noastre de învățământ. Cadrele didactice încurajează permanent elevii să împrumute cărți de la noua biblioteca școlară, valorificând, la clasă, lecturile suplimentare făcute de elevi și recompensându-i pe aceștia prin acordarea de aprecieri/ note/ bonusuri stimulative. Copiii au ajuns să iubească să citească. Iubesc CARTEA. Se bucură când primesc cărți, fie de Crăciun, fie în urma participării la un concurs sau în alte circumstanțe.”, Ioana Diaconu, profesor la Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana
”Vestea că Bibliotecile ACVO va poposi și la noi în comunitate m-a bucurat nespus, pentru binele copiilor noștri. Majoritatea nu au acasă bibliotecă și nici posibilitatea de a merge să-și achiziționeze cartea dorită sau solicitată de către cadrele didactice. Copiii noștri cresc în unele familii în care nu există multe cărți, o situație, din păcate, frecventă în comunitățile socio-economice dezavantajate, iar riscul de a nu citi, nici măcar lectura obligatorie, este foarte mare. Gratitudine membrilor Asociației ACVO care, prin eforturi concertate, au reușit să aducă o schimbare reală și de durată în educația copiilor noștri. Dovadă stau cărțile citite cu pasiune, faptul că la bibliotecă sunt mereu copii, de cele mai multe ori și sâmbăta.”, prof. Liliana Lemnaru, director Școala Gimnazială Prisăcani
”Niciodată biblioteca noastră, devenită biblioteca ACVO, nu s-a înnoit atât de mult, oferindu-ne acum posibilități de atragere a elevilor spre lectură, impulsionarea nevoii de informație nouă, complexă la toate disciplinele, de recreere, definindu-și cu adevărat rolul de organizator al resurselor cunoașterii. Implicarea școlii noastre în acest proiect reprezintă nu doar un pas hotărâtor în dezvoltarea bazei materiale a școlii ci, mai presus de toate, deschiderea de noi oportunități de dezvoltare educațională pentru elevii și profesorii din școala noastră, creșterea calității educaționale furnizată de școală”, Mădălina Enia, profesor la Școala Gimnazială Osoi.
”Astept cu nerăbdare să merg la bibliotecă în fiecare săptămână. Mirosul cărților noi de la ACVO mă atrage. Decopăr lucruri minunate despre lumi fantastice. Simt că am crescut cu adevărat de când citesc mai mult.” Ionuț Merlă, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Osoi.
”Sunt într- o permanentă concurență cu fratele meu: Cine citeste mai mult? Cine povestește cartea cel mai bine? Cine a întâlnit cele mai grozave personaje? Vin la bibliotecă cu multă plăcere și găsesc aici cărți care mă fascinează.”, Paula Huțu, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Osoi.
”Cu ajutorul cărților împrumutate de la bibliotecă am traversat multe locuri și m-am pus de multe ori în postura personajului principal, trăind experiențe pe care nu le voi putea trăi în realitate.Primele cărți pe care le-am împrumutat au fost Caramel și cele trei volume din Amelia von Vamp, care m-au impresionat și mi-au stârnit pasiunea pentru citit.Aș vrea să mulțumesc Asociaței ACVO pentru oportunitatea de a-mi dezvolta plăcerea pentru lectură.”, Manea Daria, elavă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Prisăcani.
”În primul rând, prin concursurile de lectură, elevii sunt motivați să citească zeci de cărți pentru premiile alcătuite din cărți interesante și dulciuri delicioase. Desigur mulți citesc pentru a-și îmbogăți vocabularul și cultura generală, nu doar pentru răsplată. De asemenea, concursul de citit este foarte distractiv și îmi doresc să mai particip și în viitor.În al doilea rând, consider că toate cărțile primite de la Asociația ACVO sunt foarte frumoase, fiecare fiind interesantă în propriul ei mod. Vorbesc în numele tuturor colegilor mei de clasă când spun că adorăm concursurile și dulciurile, dar mai ales, iubim cărțile primite.”, Dumitru David-Marian, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Prisăcani.
Proiectul ”Bibliotecile ACVO” face parte din seria acțiunilor ACVO dedicate educației și cunoașterii și a avut ca partener, în anul 2021, compania Amazon Development Center Iași. Asociația ACVO a fost înființată la începutul anului 2018 pentru a da viață proiectelor de responsabilitate socială și de implicare în comunitate a companiei ApaVital.