Octombrie, 2023
PROIECTUL CARE DUCE CARTEA NOUĂ LA SATE A AJUNS LA UN NUMĂR DE 9000 DE CĂRȚI DONATE
Încă 2000 de cărți nou nouțe au ajuns în bibliotecile școlare din județul Iași în cadrul celui mai ambițios proiect de dotare a bibliotecilor de la sate cu carte nouă, interesantă, actuală, pe placul micilor cititori. Biliotecile ACVO, proiectul prin care Asociația ACVO oferă acces la carte copiilor și tinerilor de la sate, continuă anul acesta cu dotarea a cinci biblioteci școlare ce vin în completarea celor șapte dotate anul trecut.
Școala Gimnazială Horlești și Școala Gimnazială ”Petru Anghel” Probota sunt primele două instituții de învățământ dotate anul acesta cu câte 1.000 de volume noi din care fac parte, printre altele, seriile Habarnam, Cronicile din Narnia, Pisicile războinice, Erus, Mary Poppins, Apolodor, atlase și enciclopedii, fabule, povești, povestiri și balade sau minunatele povestiri ale scriitorului Roald Dahl. Cărțile au stârnit curiozitatea micilor cititori, bucuroși să răsfoiască volume noi și interesante, nerăbdători să le împrumute de la biblioteci și să facă schimb de impresii cu colegii.
”Frumoasa și de folos zăbava›› în preajma cărților pare să se fi prelungit în școlile noastre – Probota și Perieni – de când biliotecile au fost împrospătate prin bunăvoința prietenilor noștri de la Asociația ACVO. Vedem în ochii elevilor bucuria și curiozitatea de a deschide un volum nou și avem credința că un copil care citește devine un om educat. Desigur, efectele imediate nu sunt foarte vizibile sau măsurabile, însă știm că ele sunt sigure: un om citit va face însutit mai mult bine aproapelui.” prof. Adriana Zamfir, directorul Școlii Gimnaziale ”Petru Anghel” Probota.
Până la finalul lunii octombrie 2022, biblioteci din nouă comune au fost dotate cu un număr total de 9.000 de cărți: Școala Gimnazială Osoi, Școala Gimnazială ”Axinte Uricariul” Scânteia, Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana, Școala Gimnazială Deleni, Școala Gimnazială Scobinți, Școala Gimnazială Sticlăria, Școala Gimnazială Prisăcani, Biblioteca Comunală ”Mihai Eminescu” Ciortești, Școala Gimnazială Horlești și Școala Gimnazială ”Petru Anghel” Probota. Alte trei instituții de învățământ vor fi dotate până la finele anului 2022, ajungându-se la un număr total de 12.000 de cărți donate bibliotecilor de la sate. Proiectul ”Bibliotecile ACVO” face parte din seria acțiunilor ACVO dedicate educației și cunoașterii.
”Instituţia şcolară nu mai este singurul loc din care elevii îşi pot procura cunoştinţele, ci este doar unul dintre multiplele locuri unde el găseşte informaţia, iar, dacă dorim ca elevul să caute informaţii în şcoală, va trebui să i-o oferim în modul în care el o înţelege cel mai uşor şi cel mai eficient posibil. Cred că la acest lucru și la lipsurile grave cu care se confruntă bibliotecile şcolare din mediul rural s-au gândit prietenii nostri de la ACVO atunci când au creat acest proiect minunat. Varietatea remarcabilă a titlurilor care pot satisface gustul și a celui mai critic dintre cititorii mici au produs o surpriză și o bucurie nemaipomenită mai ales copiilor de la clasa a V-a care, din momentul în care au participat la așezarea cărților donate pe raft, nu au mai contenit cu întrebări de genul: ‹‹Toate astea sunt pentru noi?››, ‹‹Dar când putem împrumuta din cărțile noi?››, ‹‹Putem lua mai multe?››, ‹‹Putem citi și la club din ele?›› și tot așa...Pentru copii, cărți ale autorilor contemporani și nu numai, cerute și dorite de ani de zile, sunt precum darurile de Crăciun! Centrul nostru de documentare și informare este cu adevărat mai bogat cu biblioteca ACVO. Cu câte două volume împrumutate, vacanța a devenit pentru elevii pasionați de lectură cu siguranță mai frumoasă și mai interesantă...Vă mulțumim!”,prof. documentarist Mihaela Rodica Rău, Școala Gimnazială Horlești.