top of page

Iunie, 2023

Trei autori de carte pentru copii s-au întâlnit cu zeci de școlari și preșcolari și au creat poezii și povestioare cu teme ecologice

                      Proiectul ACVO de sprijinire a literaturii contemporane pentru copii și de creștere a interesului pentru lectură în rândul elevilor a facilitat și anul acesta întâlniri între prichindei de grădiniță și elevi de gimnaziu cu autori de carte pentru cei mici. Realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași, proiectul REZIDENȚELE ȘOTRON a adus la Iași trei autori: Victoria Pătrașcu, Cristian Cozma și Nataliya Volotovska. Cu toții s-au întâlnit cu copii, au citit poezii și povestioare cu personaje fascinante, au dezbătut importanța lecturii și au dezvăluit cum își construiesc eroii și operele literare. Iar cei mici s-au bucurat de primul autograf din viața lor, de primele îmbrățișări cu autori de carte și de discuții captivante.

”Ajuns la a doua ediție, proiectul își confirmă importanța: pe de o parte face posibile întâlniri între copii de la sate și autori de carte pentru cei mici, deschide minți, naște curiozități și dorința de citi, pe de altă parte sprijină creația contemporană în domeniul cărților pentru copii. Este o continuare firească a unui alt proiect de succes al nostru, Bibliotecile ACVO, prin care am dotat cu mii de cărți biblioteci de la sate și am demarat concursuri de citit în rândul elevilor beneficiari, parte dintre aceștia având acum posibilitatea de a se întâlni cu autorii cărților pe care le îndrăgesc.”

   Dr. ing. Mihai Doruș, Președintele Asociației ACVO 

”M-am eliberat, în luna petrecută în Rezidența Șotron, de povara de a fi scriitoare, de a încerca să spun ceva neapărat important, fără cusur, și pur și simplu m-am pus pe scris. Fără așteptări, fără presiune. Am terminat două povești, pe care le târam prin foldere de aproape cinci ani și am început un roman pe care sper să îl și termin în acest an. Nu știu dacă toate acestea s-ar fi putut întâmpla în altă parte, dar sunt bucuroasă și recunoscătoare că s-au întâmplat în Rezidența Șotron. Și sunt fericită la gândul că există acest loc și că, în anii care vor urma, alți scriitori de literatură pentru copii vor avea șansa să vină aici pentru a-și croșeta poveștile. Mulțumesc așadar tuturor celor care s-au gândit să acorde aceste burse de creație, Muzeului Literaturii Române din Iași și Asociației ACVO.” Victoria Pătrașcu.

”Scrisul este hobby-ul meu profesional, așa că, atunci când am aflat că voi putea petrece o lună în centrul istoric și cultural al României, am fost foarte fericită. La urma urmei, în țara mea este un război acum... Sunt infinit de recunoscătoare Muzeului Național al Literaturii Române Iași și Asociației ACVO pentru oportunitatea nu doar de a crea o lucrare despre aventurile acvatice, ci și de a-mi îmbunătăți sănătatea mintală. Am fost înconjurată de oameni și evenimente extraordinare și chiar am avut ocazia să țin o prelegere despre creativitate și stres pentru compatrioții care locuiesc în Iași.” Nataliya Volotovska

Cei trei autori de carte au predat și câte o creație literară pe teme ecologice. Redăm mai jos poezia scrisă de Cristian Cozma special pentru acest proiect:

Curățăm, grădinărim Buruieni de tot plivim Flori și-arbuști o să plantăm După care discutăm Ce putem face concret Apa de la robinet Cum s-o economisim Multă să nu risipim. Așa, doamna-educatoare Explică la grupa mare Ce-anume se va-ntâmpla: Umplem cât putem căra Stropitori, câți ați adus. Mai avem bidoane-n plus. Ușurel ne echipăm: Mănuși de plastic luăm Peste haine șorț. Apoi, Umplem sacii de gunoi Cizmele le-am tras deja Încet vom înainta De la ușă pânʼ la poartă În formație compactă. Ce găsim, verificăm Mă chemați și tot sortăm Baterii de sunt: deoparte! Uscăturile-ntr-o parte. Cioburi, dac-avem, cu grijă Sârme, cabluri, orice tijă Anunțați, să separăm. Gardul viu îl curățăm. Vor veni și trei tătici Să ne-ajute pe aici: Căsuțele cumpărate În copaci vor fi fixate Cinci cuiburi de păsărele Cu grăunțe lângă ele Vor fi-aici. Cei doi puieți Cu greble și cu lopeți, Să-i plantați puteți: un măr, Lângă el punem și-un păr Ca-mpreună să tot să crească Și să nu se plictisească. Când veți vrea să-i revedeți Să-i îmbrățișați puteți. Au lucrat, au și cântat Au sortat și-au adunat Pungă de gunoaie plină. O canistră de benzină A plecat definitiv. Fiecare-a fost activ S-a greblat, s-a măturat La sfârșit s-a discutat Rând pe rând s-au exprimat Despre aerul poluat Despre plastic și risipă Despre cum la o adică Printr-un gest mic, oarecare, Reușește fiecare Să schimbe cât să conteze, Natura s-o protejeze Anca: Când pe dinți noi ne spălăm Apa-n jet să n-o lăsăm, Periuța doar stropim În rest, apa o oprim! Ștefan: Noi la țară, în butoaie Mai păstrăm apă de ploaie Pentru roșii, pentru vie Apă știm că o să fie! Bogdan: Mama zice c-ar fi bine Ca în loc de vitamine Din pastile, suplimente Să consumăm alimente Netratate, sănătoase Proaspete dar și gustoase. Bravo Anca, da Ștefan Corect ce spune Bogdan Râde-n somn? Tu ce propui? Ai ceva ca să ne spui? Niște căști să cumpăr vreau Și cuiva să i le dau La noi în parc e-un biciclist Și ce-i urât și e și trist Apare la ore de somn Pe unde bebelușii dorm Și face ture lângă lac Da-n spate duce un rucsac Din care-n boxă urlă tare O muzică-nfiorătoare Să înțeleagă, vreau să-l fac Că tura lui pe lângă lac Printre atâtea cărucioare Acum e sursă de poluare Da, fonică, dar tot contează Iar înainte de amiază Toți bebelușii dorm. Așa Cu căști problem-aș rezolva. Anca, Luca și Bogdan Cătălina, Dan, Ștefan Lângă doamna-educatoare Îl susțin cu voce tare: Sigur, și noi cotizăm Bani de căști o s-adunăm Săptămâna asta clar În echipă-i facem dar. Dacă mergem împreună N-o să aibă ce să spună Bună treabă, grupa mare Azi a fost o încântare După ziua asta plină Mâine mergem la salină. Și, vă rog, să nu uitați Natura s-o protejați.

Proiectul ”Rezidențele Șotron” face parte din seria acțiunilor ACVO dedicate educației și cunoașterii și, împreună cu proiectul ”Bibliotecile ACVO”,  își propune să crească interesul copiilor pentru lectură.

ViewDocument.jpg

©2025

download.png
bottom of page