top of page

Mai, 2023

Rezidențele Șotron - o nouă acțiune ACVO de susținere a lecturii în rândul copiilor

                       Sesiuni de autografe, îmbrățișări, emoție, creație și inspirație. Sunt doar câteva dintre cuvintele cu care pot fi descrise întâlnirile dintre copiii colegilor noștri, elevii de clasa a V-a de la Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana și autoarele de cărți pentru copii Veronica D.Niculescu și Slava Svitova, în cadrul ediției pilot a programului ”Rezidențele Șotron”, lansat anul acesta de către  Asociația ACVO și Muzeul Național al Literaturii Române Iași cu scopul de a sprijini creația contemporană în domeniul cărților pentru copii.

                   Cele două autoare de cărți pentru cei mici au dezvăluit ce le inspiră atunci când lucrează la un volum, au provocat participanții să creeze dialoguri între diverse personaje sau să își imagineze cum ar arăta o poveste scrisă chiar de ei. Iar copiii au fost extrem de curioși în legătură cu cărțile citite de cele două autoare, pasiunile acestora sau felul în care este construit un personaj. Cei mici s-au bucurat și de cărțile primite de la ACVO, parte din colecția autoarei Veronica D. Niculescu, ”O vară cu Isidor” și ”Iarna lui Isidor”, pe care aceasta a dat autografe și despre care au discutat zeci de minute. Prietenia și libertatea sunt principalele subiecte ale celor două cărți, iar doi dintre copiii colegilor noștri au scris și câteva rânduri despre felul în care percep ei prietenia, rânduri apreciate și premiate de către conducerea ApaVital cu pachete cu dulciuri și cărți despre prietenie, cu aventuri și multe informații interesante într-o enciclopedie a comparațiilor.

 ”Râsete. Fericire. Simpatie. Toate aceste lucruri le întalnești într-o prietenie. Timpul trece așa de repede, mai ales la vârsta adolescenței. Totul pare superficial, însă nu este așa cu adevărat. Din păcate, prieteniile se comportă la fel ca timpul: vin și pleacă. Din experiență, aceste prietenii nu sunt necinstite, ci doar trecătoare. O relație de prietenie se naște din înțelegere și gândire asemenea. După aceea, această relație trebuie să treacă testul timpului. Cât va rezista oare? De multe ori, se va stinge când una dintre circumstanțele importante se schimbă: vârsta, anturajul, distanța relativă între membrii unei prietenii. Dar cele care rămân sunt cu adevărat rare. Acestea sunt dorite de toată lumea, chiar și de mine. În schimb, prieteniile trecătoare pot avea, în opinia mea, un impact la fel de mare ca cele longevive. Orice om, fie un prieten pe care l-ai avut toată viața sau o persoană care tocmai ai întâlnit-o la vreun curs, poate să te ajute, și să-ți schimbe cursul vieții.

Concluzionând, toate prieteniile oneste, fie ele lungi sau mai scurte, au o valoare definită doar de noi. Colecțiile de amintiri, pline de răsete, fericire și simpatie, fac diferența în viața noastră măsurată în timp trecător.” – Ilinca Fronea

”Ce înseamnă prietenia? Prietenul este acea persoană care te înțelege, te sfătuiește de bine și îți rămâne aproape la bine și la greu. Prietenul este acea persoană în care ai încredere deplină, căreia i te destăinui fără teamă și fără rușine și care îți dă sfaturi serioase. Niciodată un prieten apropiat nu îți va întoarce spatele atunci când îi soliciți ajutorul.

Prietenia este acea legătură care se formează între persoane, acel sentiment unic. Viața nu ar fi completă fără prieteni, ar fi săracă în trăiri și experiențe. După familie, prietenii sunt cele mai importante persoane în viață” – Petru Ciorbă

Cât despre cele două autoare, ambele au avut cuvinte de laudă la adresa proiectului, primul de acest fel din țară, și la adresa organizatorilor și a grupului de copii care a participat la acțiuni.

”Astăzi a fost o zi specială. Te trezești emoționat - sunt doar o fetiță care trebuie să țină un atelier de scriere creativă cu un grup de peste douăzeci de copii care vin de departe la Iași (fac o oră de acasă) - și în câteva ceasuri, puf, totul e gata. Dar câte s-au întâmplat între timp!

Am citit un pic din visul lui Isidor la Casa Pogor, am întrebat copiii ce înseamnă prietenia și de ce are nevoie un scriitor ca să fie scriitor, apoi micuții scriitori au scris povești cu animale și despre prietenie, au și ilustrat, iar inspirația a venit, ca un fluture, sub formă de abțibilduri cu animale - lipite pe foile lor, pe mânuțele lor, oriunde au dorit. Să vă mai spun cât de impresionată am fost de povești? Să vă mai spun că n-am mai primit atâtea îmbrățișări de... de nu mai știu când, poate niciodată!

Vă mulțumesc, copii minunați și profesori și organizatori. Multe mulțumiri pentru Muzeul Național al Literaturii din Iași și Asociația ACVO, care fac posibile Rezidențele Șotron pentru autorii de cărți pentru copii.” – Veronica D. Niculescu

”Nu m-am mai simțit atât de fericită de mult timp. Acesta a fost primul meu atelier de engleză. Cu copii care nu-mi vorbesc limbile. Dar trebuia să-i vezi pe acești copii, trebuia să-i auzi pe ei și ideile lor! Să fi văzut pădurea de mâini, și sclipiciul din ochi! Împreună am inhalat și expirat, am împărtășit mirosurile noastre preferate, am inventat personaje ciudate, am ascultat cine trăiește într-o stâncă, o carapace de melc, cine poartă o pălărie de ghindă! Dialogurile dintre Cenușăreasa și Albă ca Zăpada, precum și dintre Superman și Făt realizate de acești copii fantastici ne-au surprins pe toți! Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a ieși în lume și de a interacționa.”

– Slava Svitova

 Întâlnirile cu cele două autoare au fost urmate de vizite la Muzeul Poeziei, Muzeul ”Mihai Eminescu”, Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”, un film 3D și o mega-distracție în parcul Copou, printre topogane gonflabile, trambuline și trenulețe.

ViewDocument.jpg

©2025

download.png
bottom of page